top of page

RFID samolepky

RFID (Radio-Frequency Identification) technologie se stala základem pro efektivní a automatizovanou identifikaci objektů v různých odvětvích. Jednou z nejpoužívanějších forem této technologie jsou RFID samolepky, které nabízejí jednoduché a levné řešení pro sledování produktů, inventarizaci a další aplikace. V tomto článku se podíváme na to, jak fungují RFID samolepky, jejich složení a jak se používají.


Konstrukce RFID samolepek

Fotografie zachycuje detail RFID štítku, který je držen v rukou s černými ochrannými rukavicemi. Na štítku jsou popisky: „Anténa“ označující spirálový obvod na povrchu štítku, „RFID čip“ odkazující na malou centrální komponentu, a „Podklad – v tomto případě papír“ popisující materiál, na kterém je štítek umístěn. RFID štítek má kulatý tvar a na štítku jsou vyznačené obvody antény, které slouží k bezdrátové komunikaci.
Detail RFID samolepky

Každá RFID samolepka se skládá z několika klíčových komponent:


  • RFID čip: Malý elektronický obvod, který obsahuje informace o sledovaném objektu.

  • Anténa: Slouží k přijímání a vysílání rádiových signálů mezi čipem a čtečkou.

  • Podkladový materiál: Obvykle plast nebo papír, který poskytuje mechanickou ochranu a přilnavost samolepky.


RFID samolepky mohou mít různé tvary a velikosti v závislosti na aplikaci. Používají se například v maloobchodě, dopravě nebo logistice, kde usnadňují sledování produktů a optimalizaci zásob.


Jak fungují RFID samolepky


RFID samolepky obsahují malé RFID čipy a antény, které umožňují komunikaci s RFID čtečkami prostřednictvím rádiových vln. Když se samolepka dostane do blízkosti čtečky, anténa přijme energii z elektromagnetického pole čtečky, která aktivuje čip. Ten následně odesílá informace zpět do čtečky, čímž dochází k identifikaci objektu, na kterém je samolepka umístěna.








Technologie RFID


Existují dva základní typy RFID systémů: pasivní a aktivní. Pasivní RFID samolepky nemají vlastní napájení a jsou aktivovány pouze tehdy, když se nacházejí v blízkosti RFID čtečky. Naproti tomu aktivní RFID samolepky obsahují vlastní zdroj napájení, což umožňuje delší dosah čtení, ale jsou dražší.

Typ RFID samolepky

Vlastnosti

Pasivní RFID

Nemá baterii, krátký dosah (do 10 cm – 1 m)

Aktivní RFID

Vlastní baterie, delší dosah (až 100 metrů)

Závěr


RFID samolepky jsou nepostradatelným nástrojem v moderní logistice, obchodě a výrobě. Technologie RFID umožňuje rychlou a přesnou identifikaci objektů, zjednodušuje procesy a snižuje chyby. Díky jednoduchosti jejich použití a nízkým nákladům jsou RFID samolepky ideální volbou pro širokou škálu aplikací.


3 zobrazení

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Tel: +420 607 476 644            E-mail: info@zakazkovadilna.cz

bottom of page